Blogia
QUÍMICA DIGITAL 2008 i ALTRES

Què en sabem d'en Roald ?

Què en sabem d'en Roald ?

La seva biografia personal

  • Fill d’una familia jueva, de Clara i Hillel Safran, neix el 18 de Juliol de 1937 a Zloczow (Polònia).
  • El seu pare era enginyer i la seva mare intentava ser professora.
  • Es casa amb Eva, una recepsionista d’una escola.
  • Durant el 1962-65 van nèixer els seus dos fills, Hillel-Jan i Ingrid Helena.

Roald i l’Holocoust
El 1939 va començar la guerra, on els russos dominaven gran part del territori polonès. El 1941 va començar l’aniquilació dels jueus polonesos. El seu pare els va treure, a ell i a la seva mare, del cap de concentració el 1943; van ser amagats per uns bons ucraïnesos a l’àtic d’un internat. El seu pare va organitzar un atemptat en el qual va ser decobert; va ser mort juntament amb els seus ajudants el 1943, pels nazis. Molta de la seva familia va patir el mateix, però ell i la seva mare van sobreviure. Varen ser lliures de l’excèrcit Vermell l’any 1944.
Incis de la seva formació
El 1944, es van traslladar a Krakow, on finalment va anar a l’escola. La seva mare es va tornar a casar, amb Paul Hoffmann un pare generós i amable per Roald que va morir dos mesos abans del Premi Nobel.
El 1949 va marxar de Alemanya, on s’hi havia traslladat l’any 1947, per anar a Estats Units. Allà va anar a l’institut Stuyvesant, un dels instituts més importants en ciència de Nova York. Els estius anava al Camp Juvenil de Catskills, una experiència formativa. Elionor, la seva germana petita, va nèixer el 1954.
El 1955 va començar estudiar al Columbia Collage. Aquest estiu i el següent va començar a treballar al National Bureau of Standards a Washington amb Newman i Ferguson. L’estiu següent va treballar a Brookhaven National Laboratory, amb Cumming.
El 1958 va començar el treball de graduació a Harvard. Va intentar treballar amb Moffitt, però es va morir el primer any d’estar allà. Gouterman, un dels pocs membres de la facultat de Harvard que estava interessat en fer treballs teòrics, va començar la recerca amb Roald.
L’estiu del 1959, va rebre una beca de Lowdin’s Quantum Chemistry Group per atendre una escola d’estiu. L’escola estava en una illa fora d’Estocolm. Allí es va trobar a Eva Börjesson, una recepcionista de l’escola, amb la qual es va casar l’any següent.
Va tornar a Hardvard, començant una feina experimental, però va marxar juntament amb la seva dona a la Unió Soviètica durant un any. Durant nou mesos va treballar amb Davydov en una teoria excitant. El seu bon nivell en rus i el seu interès en la cultura russa van destacar en aquell temps.
De retorn a Estats Units, va començar la feina amb Lipscomb. En aquella època es començaven a usar els ordinadors. Amb els ànims de Lipscomb, ell i Lohr van programar el que se’n diu el mètode Hückel. Ell ho va aplicar als hidrats de bor i a les molècules polièdriques. Un dia va descobrir que una podia fer d’obstacle en la rotació interna de l’età. Aquest va ser el començament de la seva feina amb les molècules orgàniques.

0 comentarios